Iedereen die een tuin met gras, of hij nu groot of klein is, heeft een grasmaaier. Het is het tuingereedschap bij uitstek en je kan dan ook niet zonder. Bij veel mensen is het gereedschap om in de tuin te werken vaak beperkt tot een maaier en eventueel een hark en een schop. Toch zijn er nog een aantal andere materialen die in sommige tuinen goed van pas kunnen komen.

Waarvoor gebruik je een bosmaaier?

Een eerste belangrijk element dat moet opgeklaard worden is dat een bosmaaier niet hetzelfde is als een klassieke grasmaaier. Een grasmaaier wordt gebruikt om gras dat te lang is af te rijden. Een bosmaaier daarentegen wordt eerder voor ruiger terrein gebruikt of om onkruid uit te trekken. Het voordeel van een bosmaaier is dat hij met verschillende koppen kan worden uitgerust zodat het voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Zo heb je bijvoorbeeld een specifieke onkruidborstel als je onkruid wil uittrekken. Kies je voor een maaikop, dan zorgt een nylondraad ervoor dat het gras eenvoudig wordt afgesneden. Daarnaast kan je het ook gebruiken om op moeilijk bereikbare plaatsen waar je met je grasmaaier niet geraakt het gras af te rijden.

Een dergelijke maaier draag je ook op je rug zodat je een betere bewegingsvrijheid hebt. Vandaag de dag kan je kiezen tussen een bosmaaier op een accu, op elektriciteit of op benzine. Kies je voor een maaier op benzine, dan kies je voor de duurste optie van de drie en ook het type dat het meeste onderhoud nodig heeft, maar een professionelere werking heeft. Een elektrische bosmaaier heeft minder onderhoud nodig en maakt minder geluid. Hetzelfde geldt ook voor een maaier dat met een accu werkt. 

Waarom een kettingzaag aankopen?

Kettingzagen staan misschien niet meteen op het lijstje met benodigdheden wanneer je materialen gaat aankopen voor het onderhoud van je tuin. Toch kunnen kettingzagen heel wat voordelen hebben. Het aankopen van een kettingzaag is zeker aan te raden wanneer je struiken of bomen in je tuin hebt staan. Zo kan je loshangende of rotte takken eenvoudig zagen voordat ze eventueel schade kunnen aanbrengen in jouw tuin of die van je buren. 

Ze worden niet enkel gebruikt om takken af te zagen, je kan ze ook gebruiken om je struiken in vorm te houden of heggen te snoeien. Al wordt er hier in de meeste gevallen gekozen voor een snoeischaar, maar voor rechte struiken, kan je ook voor een horizontale kettingzaag kiezen. Net zoals bij de bosmaaier heb je ook hier de mogelijkheid om ze aan te kopen op drie verschillende aandrijvingen, namelijk benzine, elektriciteit en een accu. Een vierde soort kettingzaag is een telescopische kettingzaag waarbij je op hoogte struiken of heggen kan onderhouden zonder dat je een ladder nodig hebt.