Veel mensen vinden het fijn om een beukenhaag te hebben als tuinafscheiding. Deze afscheiding is namelijk een stuk groener dan bijvoorbeeld een schutting of hekwerk. Wil jij ook een beukenhaag als tuinafscheiding? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel planten je daarvoor nodig hebt.

Wat is een beukenhaag?

Een beukenhaag heeft veel voordelen in vergelijking met andere hagen. Zo is deze relatief goedkoop in aanschaf. Je kunt een rode beukenhaag aanschaffen of een groene. Daarnaast groeit een beukenhaag onder de juiste omstandigheden zeker vijftig centimeter per jaar, zodat je al snel kunt spreken van een hoge afscheiding. Ook is een beukenhaag winterhard en verliest deze maar een hele korte periode in het voorjaar zijn blad. Ten slotte is een beukenhaag gemakkelijk te snoeien en heeft in principe maar weinig onderhoud nodig.

Hoeveel planten heb je nodig?

Hoeveel planten je nodig hebt, is ten eerste afhankelijk van hoe snel je wilt dat de beukenhaag dichtgroeit. Wil je een hoge beukenhaag? Hou dan een plantafstand aan van vijftig centimeter, dit houdt in dat je drie planten per strekkende meter poot. Wil je sneller een dichtere en vollere beukenhaag? Neem dan meer planten per vierkante meter. Daarbij is het verstandig om te kijken naar het type plant. Heb je een plant met een kluit dan heb je minder nodig dan een plant met een blote wortel.

Soorten beukenhagen

De meeste mensen zullen gewoon een rijtje haagbeuken planten, maar er zijn meer opties. Zo kun je de beukenhaag ook in een zigzagvorm planten. Op deze manier zal de haag sneller voller en dichter worden. Eenmaal volgroeid, zie je de zigzagvorm vrijwel niet meer terug. Mocht er een plant doodgaan dan valt dit ook nauwelijks op. Voor een extra brede beukenhaag, kun je de planten in een dubbele rij poten. Dit is natuurlijk wel duurder, omdat je twee keer zoveel planten nodig hebt.

Een rode beukenhaag of een groene?

Beukenhagen zijn er in twee verschillende soorten: rode en groene. Als je kijkt naar de eigenschappen en kenmerken dan zijn er weinig verschillen tussen beide planten. De rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) is in de regel iets duurder in aanschaf dan de groene (Fagus Sylvatica). Het gaat er dus vooral om welke kleur haagbeuk jij leuker vindt staan in jouw tuin.