Wrakhout, of reclaimed wood, is een populair materiaal om meubels uit te maken. Het hout is vaak al verschillende jaren in gebruik en heeft daardoor een uniek patina. Dat wil zeggen dat het hout er doorleeft uit ziet en net dat doorleefde uiterlijk maakt het zo mooi. Meubels van wrakhout zijn dan ook enorm gewild. Ze worden voor veel geld verkocht, maar je kan ook zelf meubels maken van wrakhout. 

Je hoeft helemaal geen doorgewinterd houtbewerker te zijn om een meubel uit wrakhout te bouwen. Met een paar basis vaardigheden kom je al een heel eind. Dus trek die Blaklader broek aan, haal je gereedschapskist uit de kast en stroop je mouwen op. 

Wrakhout is een brede term

Het eerste wat je nodig hebt om meubels uit wrakhout te maken, is wrakhout. Wrakhout is een brede term. Het gaat niet letterlijk om wrakhout, maar om allerlei houten voorwerpen die niet meer nuttig zijn. Denk aan oude dakspanten, paletten, houten haspels of fruitkisten. Zolang het hout stevig is, niet versplintert en niet rot, kan je er wat mee bouwen. 

Soms wordt wrakhout aangeboden op tweedehandswebsites. Soms kan je het vinden bij handelaren of na veilingen. Soms vind je het aan de kant van de weg. Kijk goed naar de voorwerpen die je verzamelt: soms hoef je het niet uit elkaar te halen om er iets moois van te maken. 

Werk met het juiste materiaal

Een project wordt eenvoudiger wanneer je het juiste materiaal gebruikt. Mensen hebben vaak een basis set gereedschap in huis. Met een hamer, schroevendraaier en kleine zaag kom je al erg ver, maar wanneer het op wrakhout aankomt, kan het ook interessant zijn om naar elektrische gereedschappen te kijken, zoals een handschuurmachine. 

Zorg er ook voor dat je jezelf goed beschermt. Draag een veiligheidsbril, werkhandschoenen en gepaste kledij. Heb je geen werkkledij in huis? Koop het dan. Veilige kledij en werkbroeken voor dames en heren kosten niet zo veel, en ze bieden bescherming tijdens het werk.  

Begin eenvoudig

Voor je je aan een heuse ladekast van wrakhout waagt, is het goed om te starten met kleinere projecten. Zo leer je het materiaal kennen en leer je zelf stap voor stap bij. Dat is niet enkel een veilige manier van werken, maar het voorkomt ook frustratie. 

Goede startersprojecten zijn koffietafels van fruitkisten of houten haspels. Van oude paletten maak je een boekenplank en van oude tonnen maak je stoelen. Hoe beter je het onder de knie krijgt, hoe ingewikkelder je projecten zullen worden. En hoe meer plezier je er aan zal beleven.