Bloemen en planten kunnen een geweldige toevoeging aan je interieur zijn. Het is mooie, veelzijdige decoratie en maakt je ruimte helemaal af. Maar voordat je naar het tuincentrum snelt om een lading planten aan te schaffen, zou je jezelf eerst een paar vragen moeten stellen.

Waar wil ik de plant neerzetten?

Allereerst moet je je afvragen waar je deze plant precies wilt gaan neerzetten. Dit is een erg belangrijke factor in het kiezen van de geschikte plant. De plaatsing bepaalt namelijk wat de hoogte en de omtrek van de plant mag zijn. Misschien ga je voor een grote kamerplant voor op de vloer, of kies je toch liever voor een verzameling kleinere plantjes voor op een kast of vensterbank. Ga dit dus even voor jezelf na en pak desnoods de meetlat erbij zodat je zeker weet hoeveel ruimte je hebt en hoe je deze met planten wilt gaan vullen.

Wat is het klimaat op deze plek?

Vervolgens ga je bepalen wat de eigenschappen van deze plek zijn. Hoeveel licht valt er op deze plek? Is dat de hele dag hetzelfde, of verandert dat door de stand van de zon? Als je de plant bijvoorbeeld op de vensterbank wilt zetten, kan het zijn dat hier alleen in de ochtend of de namiddag de zon staat. Of misschien wil je hem in de badkamer zetten en heb je daar geen ramen. Dan is het dus belangrijk dat je geen plant kiest die veel licht nodig heeft. Vraag jezelf ook af hoe het zit met de temperatuur of de luchtvochtigheid. Zo kunnen sommige planten niet goed tegen de kou die van het raam af komt, en staan andere planten graag in de warme vochtige lucht van de badkamer. 

Ben je een goede plantenverzorger?

Wees eerlijk tegen jezelf. Als je vaak vergeet planten water te geven ben je misschien niet de meest geschikte persoon om een plant te nemen die vaak water nodig heeft. Dit geldt ook als je vaak weg van huis bent of simpelweg geen tijd hebt om uitgebreid je planten te verzorgen. Dan kun je misschien beter gaan voor een cactus of een vetplantje, die hoeven niet zo vaak water te krijgen. Of je zou kunnen overwegen om voor kunstplanten of kunstbloemen te gaan. Deze zullen er altijd stralend uitzien, ongeacht het licht, de temperatuur, de luchtvochtigheid of de verzorging. 

Zorg voor een goede match

Waar je ook voor kiest, zorg dat de planten of bloemen die je kiest goed bij jou en je huis passen. Op die manier zul je er het meeste plezier van hebben!