Misschien woon je in de stad, of heb je gewoon niet zo veel plaats in je tuin? Toch is een moestuintje het tofste en gezelligste onderdeel van een tuin, niet? Gewoon je eigen groenten of kruiden kweken en elke ochtend opstaan en een nieuw scheutje ontdekken, echt zalig. Je nieuwste curry of lekkere spaghettisaus zal extra lekker smaken met zelfgekweekte groenten. Voor een moestuin heb je ook absoluut niet veel plaats nodig. Met deze drie tips, tover je de mooiste stadsmoestuin tevoren.

Wees slim met irrigatie

Er zijn handige manieren om regenwater op te vangen en te gebruiken voor je moestuin. De meest handige techniek vraagt wel wat organisatie: werk dus met een regenton en creëer je eigen ‘drip’-systeem. Door een kraantje aan je waterton te hangen, en het water geleidelijk aan door je moestuin te laten stromen, hoef je niet elke dag je moestuin water te geven en wordt het water gelijkmatig verdeeld. Wil je graag meer weten over handige irrigatiesystemen voor een daktuin? Ga eens langs bij PAKT in Antwerpen voor een workshop over ‘stadsboeren’.

Kies voor de juiste planten

Niet elke plant hoort in een kruidenbak of stadsmoestuin. De beste groenten voor in de stad, en het Belgisch klimaat zijn de volgende: aardappelen, courgette, wortels, erwten, peultjes, komkommers en pompoenen.

Voor succesvolle kruidjes kies je best voor sterke kruiden zoals tijm, rozemarijn, bieslook en peterselie. En durf gerust uit te breiden met een rode bessenstruik, frambozenstruik en kleine aardbeitjes. Het is een erg makkelijke plant en als je er snel bij bent, smul je in de zomer van gezond snoepgoed. Als je toch een Zuiders klimaat wil nabootsen, kan je in een kleine glazen serre kleine tomaatjes en grotere aardbeien kweken.

Breid je tuintje uit

En wie zegt dat je moet stoppen met wat groenten en kruiden? Tropische bomen of fruitbomen in een grote bloempot doen het perfect op terrassen. Door de beschutting, de warme stad en hoogte, kan je fruitbomen perfect op een terras houden. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom, vijgenboom, appelboom, kiwiplant of perelaar.

Optimaliseer je plek

Gebruik alle plekken van je terras, dus ook de muren. Denk aan klimplanten maar ook aan een verticaal kruidenrek via een rechtstaand pallet. Door je bakken ook hoger te plaatsen, is het makkelijk om de groenten te oogsten en houd je wat ongedierte tegen. Maak ook op voorhand een plan om de ruimte optimaal te benutten.