Het werken in en aan de tuin, dat lijkt niet echt een klus voor de wintermaanden. Maar, dat valt nogal mee: de winter is een ideale periode voor het maken van allerlei tuinplannen.

Planningen maken

Het uitwerken van een nieuw idee voor je tuin kost meestal wel wat tijd en voorbereiding. De koude wintermaanden geven je hier volop tijd voor. Lekker in de warmte van de woonkamer schetsen maken van je nieuwe of gewijzigde tuin.

Zichtbaar

Een voordeel van de winter is, dat de meeste struiken en bomen in de tuin kaal zijn. Geen weelderige bladgroei, die bepaalde tuinelementen aan je blik onttrekt. Je terras en tuinpaden zijn nu volledig in het zicht. In het najaar heb je diverse eenjarige planten opgeruimd, zodat ook verschillende plantenbedden leeg zijn. Ook de tuinafscheidingen zijn goed zichtbaar.

Onderhoud of vernieuwen?

Nu alles zo zichtbaar is, kun je goed zien of bepaalde elementen nog voldoen. Staat die struik daar eigenlijk wel op de beste plek? Zitten de planken van de schutting nog goed vast? Het rekje voor de klimplant? Misschien is het aan vervanging toe. Bekijk zo je hele tuin. Breng in kaart wat je nog wil behouden en waaraan je wat onderhoud moet doen, en bekijk wat je wilt veranderen.

Schets

Op papier maak je een schets van je tuin, liefst op schaal. Alles wat nog prima voldoet, teken je hierop in. Voor het overige kun je je fantasie de vrije loop laten. Misschien een nieuw tuinpad, een nieuwe schutting? Of je bedenkt een nieuwe plek voor de eenjarige planten, die je in de lente gaat zetten. Loop ook eens door het tuincentrum, een ideale plek om inspiratie op te doen en leuke accessoires te spotten.

Planten plannen voor de tuin

Prachtige tuinen zijn een lust voor het oog. Wie een mooie tuin wil aanleggen, spiegelt zich graag aan de mooie voorbeelden in de buurt. Maar een mooie tuin is meer dan een verzameling planten. Wie het goed wil aanpakken, begint met potlood en papier. Schets je ideeën, geef aan waar je tuinpad, terras, beplanting en eventuele verlichting wilt hebben. Misschien denk je zelfs aan een vijver, fontein of een mooi beeldje. Goede tekenaars krijgen een driedimensionale tekening op papier, maar een plattegrond voldoet ook heel goed. Probeer zoveel mogelijk op schaal te werken.

Niet te druk!

De keuze van je vaste planten en heesters is erg belangrijk. Het moet er niet alleen goed uitzien als je alles in de grond zet, maar het moet ook nog kloppen,als er een jaar verstreken is. Veel mensen vergeten, dat planten ook groeien en dus meer ruimte nodig gaan hebben. Ga daarom goed na, wat de groeisnelheid van de door jou gekozen planten is. Het zou jammer zijn, als je na een jaar een aantal van je dure planten weer moet weghalen.

Hulp vragen

In het tuincentrum waar je je planten gaat kopen, kunnen ze je adviseren. Niet alleen over de gekozen planten, maar ook over de verzorging, de gewenste bodem (zie ook deze blog met tips om je grond te verbeteren) en of je planten graag in de zon staan, of juist niet. Na het aanplanten zal je tuin er in eerste instantie ongetwijfeld wat kaler uitzien, dan je in je dromen voor ogen had. Geen probleem, als je planten goed aanslaan, komt de groene vulling van je tuin vanzelf. En dan wordt het genieten!